Økt kondisjon hjelper mot helseskadene fra stillesitting

Front page of Adresseavisen 7. December 2015 CERG forsker Javaid NaumanDet er nå nok av bevis for at langvarig sitting øker forekomsten av sykdommer som hjertesykdommer og diabetes. Noen kontorarbeidere som også sitter ved pendling kan sitte i opptil 13 timer daglig, og forskning viser at sitting dreper flere mennesker enn røyking.

Adresseavisen: Sitting er farling – hvis du ikke trener

En analyse av 26,483 (14,209 kvinner) friske nordmenn, viste at de som satt mer enn sju timer daglig økte risikoen for hjertesykdom med 35 prosent. For hver ekstra time med stillesitting økte risikoen med 5%. Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Medicine and Science in Sports and Exercise (MSSE).

Les også: Hvorfor blir noen sprekere enn andre av samme trening?

borntorunDe nye viktige funnene fra studien er at det bare var folk som hadde god kondisjon som var beskyttet mot helserisikoen fra stillesitting. Å være fysisk aktiv uten å forbedre kondisjonen hadde ingen beskyttelse.

Finn din kondisjon med vår treningskalkulator her!

Derfor er budskapet at folk som sitter i lange perioder av gangen må trene og forbedre kondisjonen. Dette gjøres ved å kondisjonstrening som gange i motbakke, løping, sykling eller lignende på moderat intensitet eller høyere. Fysisk aktivitet som ikke har noen effekt på kondisjonen beskytter dårlig mot skadene av å sitte i ro.

Javaid Nauman, forsker ved CERG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s