Spiller det noen rolle om du trener innendørs eller utendørs?

Line Skarsem ReitloDet er godt dokumentert at fysisk aktivitet er bra for helsa, men har det noe å si hvor du trener? Er det bedre å trene ute enn inne?

Noen foretrekker å trene på treningsstudio eller i fred og ro hjemme hos seg selv, mens andre liker å komme seg ut for å få litt frisk luft samtidig. Trening er bra for deg uansett om du foretrekker å gjøre det inne eller ute. I en systematisk gjennomgang av tidligere studier på området viste det seg derimot at utendørs trening var forbundet med flere helsemessige fordeler enn trening innendørs.

Data fra elleve kontrollerte studier med mer enn 800 deltakere var inkludert i den ovennevnte studien. Resultatene viste gunstige effekter på selvrapportert psykisk helse etter trening ute. Disse effektene fant ikke forskerne etter trening innendørs. Å trene ute ble assosiert med lavere grad av depresjon, sinne og stress.

Les også: Hvorfor overlever de sprekeste?

Two women running outdoorI tillegg rapporterte deltakerne økt energi og større glede ved aktiviteter ute. De som trente ute sa også i større grad at de kom til å gjenta aktiviteten senere enn de som trente inne. Også en annen studie har vist at fysisk aktivitet utendørs var assosiert med en lavere risiko for dårlig psykisk helse i større grad enn aktivitet innendørs.

Les også: CERG på VM-laget

Trening er vist å ha gode effekter på både fysisk og psykisk helse, og disse studiene viser at trening ute kan ha flere gunstige effekter på vår mentale helse enn det å trene innendørs. Nå er våren her. En perfekt tid for å komme seg ut og være aktiv!

Line Skarsem Reitlo, Stipendiat ved CERG

2 thoughts on “Spiller det noen rolle om du trener innendørs eller utendørs?

 1. Hei.

  Fin og interresant post!
  Hvis det er mulighet for det hadde det vært perfekt om dere kunne legge ved navn på studie/ forfattere evnt link til studie når dere publiserer slike innlegg.

  Vh
  Martin
  Hysnes Helsefort

  • Hei Martin,
   her har det rett og slett bare skjedd en glipp i den norske versjonen. Det skal være linker. De er nå lagt inn. Takk for at du gjorde oss oppmerksom på det!

   Vennlig hilsen Andrea Hegdahl Tiltnes, CERG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s