Er du sprekere enn ei labrotte?

Kondistesting under Ungdommens forskernatt 2014.Read this post in English here!

Det var spørsmålet våre stipendiater stilte videregåendeelever under ungdommens forskernatt på realfagsbygget, Gløshaugen sist fredag. Dette er et arrangement under forskningsdagene, en årlig festival hvor forskjellige forskningsinstitusjoner er invitert til å vise fram sitt arbeid. Før helga samlet hundrevis av videregåendeelever seg på realfagsbygget for å besøke forskere fra NTNU på ulike stands. Her var d et alt fra flyvende droner til tre stykker fra CERG med en treningssykkel og utstyr for å måle oksygenopptak.

Les også: Får man god kondisjon om man følger dagens råd for fysisk aktivitet?

Idéen bak standen vår var at ungdommene kunne få se hvordan de målte seg med kondisjonen til en labbrotte. I tillegg kunne de prøve vår kondiskalkulator. Det ble hyppige målinger av maksimalt oksygenopptak (VO2max) og flere ungdommer fikk kjørt seg på sykkelen. Både humøret og melkesyrekonsentrasjonen var på topp, og det tok ikke lang tid før noen klarte å ta slå rotta. Det burde da kanskje nevnes at denne rotta hadde ganske alvorlig hjertesvikt.

Les også: The fitness calculator in new version

På forhånd var vi spent på hvordan vi skulle kunne konkurrere mot segwaykjøring og flyvende droner, samt om kondiskalkulatoren kom til å samsvare med den faktiske testen. Det viste seg imidlertid å være veldig populært å kaste seg på sykkelen og kalkulatoren leverte som lovet! Kanskje dagens ungdom ikke er så lat som alle skal ha det til? Ungdommene var ivrige og vi fikk spørsmål om alt fra hvordan man tester VO2max på en rotte, til hvorfor mennesker beveger armene når de løper. Nysgjerrigheten var stor og hvem vet, kanskje vi rekruttert noen unge, lovende idrettsfysiologer?

Fredrik Hjulstad Bækkerud, stipendiat ved CERG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s